Dostawa leku do badania klinicznego (Tirzepatyd)
- Deadline
- Nov 16,8 days left
- Award
- Price only
Brief
Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 4 w Lublinie poszukuje dostawcy tirzepatydu do niekomercyjnego badania klinicznego III fazy, finansowanego przez Agencję Badań Medycznych, dotyczącego skuteczności i bezpieczeństwa tirzepatydu i intensywnej insulinoterapii u pacjentów z cukrzycą typu 1 i nadwagą lub otyłością. Dostawy mają być realizowane na terenie województwa lubelskiego oraz miast Łodzi i Krakowa. Umowę można przedłużyć maksymalnie o 4 miesiące, m.in. w razie niewykorzystania zamówionej ilości; nie podano wartości zamówienia. Jedynym kryterium wyboru jest cena (100%), a dostawca musi posiadać odpowiednie zezwolenie na prowadzenie hurtowni farmaceutycznej, składu celnego lub konsygnacyjnego albo zezwolenie na wytwarzanie dostarczanego produktu leczniczego.
Farmasøytisk engroshandel
Custom Assessment Criteria
Get answers to your bid/no-bid criteria
Set them up once and Cobrief answers them in every tender
Will you bid?
The agent sets up the bid and writes the first draft. Free for 14 days.
Award Criteria
Description
cena
Source
No source found in the documents. Check the weight against the tender documents.
Previous winners
Who are you up against?
The suppliers who have won similar contracts at Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 4 w Lublinie
From the notice
Przedmiotem postępowania jest dostawa leku do badania klinicznego (Tirzepatyd). Zamówienie realizowane jest w ramach projektu finansowanego ze środków budżetu państwa od Agencji Badań Medycznych, numer Projektu 2025/ABM/01/00044 „Niekomercyjne, randomizowane, kontrolowane badanie kliniczne III Fazy typu head to head, oceniające efektywność i bezpieczeństwo zastosowania tirzepatydu i/lub intensywnej insulinoterapii w modelu ciągłego podskórnego wlewu insuliny z wykorzystaniem automatycznego, zaawansowanego hybrydowego systemu zamkniętej pętli u pacjentów z przewlekle niewyrównaną cukrzycą typu 1 i współistniejącą nadwagą (OW) lub chorobą otyłościową oraz towarzyszącymi zaburzeniami neuropsychiatrycznymi.”Main features of the procedure6.Strony zgodnie z art. 455 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych ustalają, że każda zmiana umowy może nastąpić według niżej określonych zasad i warunków: 1)obniżenie ceny przedmiotu umowy przez Dostawcę może nastąpić w każdym czasie i nie wymaga sporządzenia aneksu do umowy; 2)w sytuacji zmiany podatku VAT i/lub podatku akcyzowego dla Stron wiążąca będzie stawka VAT obowiązująca w dniu wystawienia faktury, a zmiana kwoty ceny brutto z tego tytułu jest akceptowana przez Strony bez konieczności składania dodatkowych oświadczeń; 3)Strony mogą przedłużyć niniejszą umowę, nie dłużej jednak niż na okres 4 miesięcy, w przypadku: a)niewyczerpania ilości asortymentu objętego umową w terminie jej obowiązywania – do wyczerpania ilości przedmiotu umowy; b)zwiększenia wartości umowy w trybie art. 455 ust. 2 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych; 4)w przypadku zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego w oparciu o odpowiednią ustawę oraz w przypadku zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne oraz w przypadku zmiany zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w odpowiedniej ustawie – zmiana umowy może nastąpić nie wcześniej niż po upływie 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy, a każda ze Stron może zwrócić się (nie wcześniej niż po upływie 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy) do drugiej Strony o przeprowadzenie negocjacji w sprawie odpowiedniej zmiany wynagrodzenia – pod warunkiem, iż zmiany wymienione na wstępie wpływają na koszty wykonania przez Dostawcę warunków umowy. 7.Strony przewidują możliwość zmiany (odpowiednio: wzrost lub obniżenie) wynagrodzenia Dostawcy w przypadku zmiany ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia, z zastrzeżeniem łącznego zaistnienia następujących warunków: 1)Wyliczenie wysokości zmiany ceny materiałów lub kosztów odbywać się będzie według wskaźnika realnego wzrostu przeciętnego wynagrodzenia (publikowanego na stronie Głównego Urzędu Statystycznego pod linkiem https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty-i-obwieszczenia/lista-komunikatow-i-obwieszczen/komunikat-w-sprawie-realnego-wzrostu-przecietnego-wynagrodzenia-w-xxxx-roku-w-stosunku-do-xxx-roku) lub kwartalnego wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych (publikowanego na stronie GUS pod linkiem https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-pot-inflacja-/kwartalne-wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-od-1995-roku/ wg punktu odniesienia, w którym okres poprzedni=100), zwanego dalej „wskaźnikiem GUS”; 2)w sytuacji, gdy wskaźnik GUS, o których mowa w pkt. 1, zmieni się o poziom przekraczający 6% w stosunku do wskaźnika z okresu, w którym nastąpiło składanie ofert, Strony mogą złożyć wniosek (na zasadach opisanych w ust. 8-9) o dokonanie zmiany ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia w odniesieniu do kolejnych dostaw po dacie ustalenia przez Strony zmiany cen; 3) pierwsza zmiana ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia nie może nastąpić wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od daty zawarcia umowy a każda kolejna zmiana nie może nastąpić wcześniej niż po upływie 3 miesięcy po dokonaniu poprzedniej zmiany; 4)zmiana wynagrodzenia zostanie wyliczona według następującego wzoru: A x (B% - 6%), gdzie: A – wartość wynagrodzenia umownego Dostawcy (cena jednostkowa konkretnego produktu), B – wartość wskaźnika GUS, o którym mowa w pkt 1), 6% – wartość procentowa, o której mowa w pkt 2), 5)maksymalna wartość zmiany cen materiałów lub kosztów, jaką dopuszcza Odbiorca w wyniku zastosowania niniejszego postanowienia umownego wynosi w przypadku każdej zmiany nie więcej niż 4% w stosunku do cen materiałów lub kosztów stosowanych w rozliczeniach pomiędzy Stronami, a łączna zmiana na tej podstawie w całym okresie obowiązywania umowy nie może być wyższa niż 8% w stosunku do wynagrodzenia określonego § 1 ust. 1 Umowy dla danego zadania. 8.Każda ze Stron może wystąpić do drugiej Strony z wnioskiem o dokonanie zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Dostawcy (w zakresie części przedmiotu zamówienia, którego realizacja nie rozpoczęła się do dnia zmiany wynagrodzenia) w związku ze zmianą cen materiałów lub kosztów w okolicznościach wskazanych w ust. 7 wraz z jego uzasadnieniem zawierającym: 1)wyliczenie całkowitej kwoty, o jaką wynagrodzenie Dostawcy powinno ulec zmianie; 2)dowody na to, że wzrost lub obniżenie kosztów miało wpływ na koszt realizacji przedmiotu umowy; 3)wskazanie daty, od której zmiana powinna nastąpić. 9.Odbiorca zastrzega, iż Dostawca nie będzie miał podstawy do zmiany wynagrodzenia wyłącznie z uwagi na zmianę cen materiałów lub kosztów (nawet jeśli osiągnie ona pułap założony w ust. 7, jeśli nie wykaże, że zmiana cen materiałów lub kosztów wpływa na koszt wykonania zamówienia. Przez zmianę cen materiałów lub kosztów należy rozumieć zarówno ich wzrost, jak i ich obniżenie, co za tym idzie zastosowanie klauzuli waloryzacyjnej może powodować odpowiednie zwiększenie, ale także zmniejszenie wynagrodzenia. 10.Uprawnienie do złożenia wniosku o zmianę wynagrodzenia wygasa w dniu zakończenia realizacji umowy. Zamawiający nie wymaga wadium.
Contact
Dział Zamówień Publicznychdzp@usk4.lublin.pl- CompetitionType
- Lubelski, Miasto Łódź, Miasto KrakówLocation
- 33600000Main codePharmaceutical products